Boomspiegels

Een boomspiegel is de ruimte rond de voet van een boom. In dit stukje grond mag je zonder toestemming van de gemeente planten zetten als je daarbij aan een aantal voorwaarden voldoet.

Uiteraard moet je de boomspiegel bijhouden als je hem eenmaal beplant hebt. Bij bomen waaronder de grond te vast is om planten in te zetten kan je de boomspiegel iets verhogen door er een rand van bijvoorbeeld bakstenen, trotoirbanden of hout omheen te plaatsen. Voor de gezondheid van de boom is het belangrijk dat je de grond met niet meer dan tien centimeter verhoogt.

Een beplante boomspiegel is niet alleen mooi, maar heeft ook praktische waarde: zwerfvuil valt minder op, onkruid wordt onderdrukt en honden en katten zullen er minder snel hun behoefte doen of het valt minder op.

Doordat de groeiomstandigheden in een boomspiegel niet ideaal zijn (vaak droge grond en weinig ruimte om te wortelen), komt niet iedere plant in aanmerking voor plaatsing in een boomspiegel.

Ik geef hier een paar suggesties:

Allerlei soorten bollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en tulpen zijn geschikt. Je kunt ook eenjarige zomerbloemen, zoals afrikaantje, bolderik, cosmea, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, muurbloem, vergeet-mij-nietjes
en wilde ridderspoor zaaien of planten.

Wil je niet ieder jaar opnieuw de boomspiegel beplanten, dan zijn vaste planten de
beste keuze. Voor een boomspiegel in de volle zon zijn vaste planten geschikt zoals herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid.

Voor een boomspiegel in de schaduw kan je bijvoorbeeld kiezen voor bos-vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel.