Geen categorie

De grond is de basis

bodem schepje pixabay

Op wat voor grond tuinier je. Heb je dat weleens uitgezocht?

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Om te beginnen kan je kijken naar de locatie van de tuin. Hier heb je de eerste grove aanduiding van de grondsoort te pakken.

Woon je in een duingebied met een zanderige bodem, of op een plek waar tot voor kort de spruiten nog van het land kwamen. In dat geval heb je vermoedelijk met kleigrond te maken. Tussen deze twee uitersten zit nog een heel palet aan grondsoorten. En dat heeft allemaal te maken met het formaat van de onderdelen waaruit de grond bestaat. In onderstaande tekening kan je een leuke test zien die je kan doen om te bepalen wat voor soort grond je hebt. Neem een handje grond, probeer te boetseren en kijk wat je van de grond kan maken.

grondsoorten

Nu je weet wat voor grondsoort je hebt, kan je al wat gerichter zoeken naar planten die passen bij deze grondsoort.

Maar naast het feit of je op zand, silt of klei tuiniert zijn andere zaken van belang. Zo houdt de ene plant van zure grond en de andere van neutrale of kalkrijke grond. Ook dit kan je onderzoeken. Hiervoor zijn eenvoudige Ph-testjes in de handel.

Wat ook werkt is kijken naar de planten die het goed doen in omliggende tuinen. Typische planten voor een zure bodem zijn: Rhododendron, Skimmia, Heide, Hortensia en Hamamelis (toverhazelaar). Zie je die bij de buren uitbundig groeien en bloeien, dan kan je ervan uitgaan dat dit type planten het bij jou ook goed doen.

Op een kalkrijke bodem hebben nog meer planten het naar hun zin. Aster, Lavendel, Ridderspoor, Clematis en Good Old Sering zijn maar enkele voorbeelden daarvan.

Kijk dus goed om je heen voordat je planten gaat aanschaffen. Dan is de kans groter dat ze goed aanslaan.

Meer tips om je ‘groene brein’ te ontwikkelen vind je hier.

2 gedachten over “De grond is de basis”

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s