juli, plukbloemen

Mijn Dahlia, heeft ie nou al gebloeid?

20151010_130903

Ken je dat? Je komt terug van vakantie en kan niet wachten om te zien hoe je tuin erbij ligt. De dahlia’s die net een beetje op gang begonnen te komen voor je vakantie zitten vol knoppen. Maar gaat dat nog iets worden, of is de bloem al uitgebloeid? Zeker als de bloemblaadjes al zijn gevallen is dat moeilijk te zien.

Toen ik nog maar net Dahlia’s kweekte stond ik nog wel eens voor dit raadsel. Als je goed kijkt zie je het natuurlijk best, of een knop is uitgebloeid of niet, maar hoe herken je dat nu onmiddellijk, zonder dat je die knop moet gaan bestuderen en betasten. Nou dat is simpel: Kijk naar bovenstaande foto. De ronde knop onder de Dahlia bloem is een bloemknop. De drie spitse knoppen die daaronder liggen zijn zaadknoppen.

In meer detail:

Dahlia bloemknop en zaadknop 2
Links de zaadknop, rechts de bloemknop

De zaadknop voelt ook heel anders dan de bloemknop. Hij is zacht als je erin knijpt, terwijl de bloemknop stevig aanvoelt.

Het is belangrijk dat je uitgebloeide Dahlia’s blijft knippen. Zo blijven ze doorbloeien tot aan de eerste nachtvorst. Als je nog op vakantie gaat (en je hebt geen oppas voor je tuin die graag een boeket knipt) is het verstandig om alle bloemen en knoppen af te knippen. Als je dan thuiskomt valt er weer volop te genieten van deze prachtige zomerbloeiers.

Omdat ik het niet kan laten hier nog een selectie van de Dahlia’s die de afgelopen periode voor mijn lens zijn gekomen. Meer over een border als pluktuin lees je in een eerdere post.

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s