april, mei, open tuinen

Nu te bezoeken: de Koninklijke serres van Laken

20140503_113947

Wil je de botanische pracht en praal van het Belgische koningshuis zien, dan kan je terecht in de Koninklijke Serres in Laken. Grijp nu je kans, want de Serres zijn alleen in het voorjaar gedurende een korte periode geopend (dit jaar van 14 april tot en met 5 mei) en een bezoek is beslist de moeite waard.

Wintertuin naar voorbeeld van Kew

De serres werden in art nouveau stijl gebouwd naar een ontwerp van Alphonse Balat in opdracht van Leopold II. Vermoedelijk heeft Leopold zich bij de bouw van de grootste serre (van 1874 tot 1876), de wintertuin, laten inspireren door het beroemde “Palm House” in de Kew Gardens in Londen. De Wintertuin, als belangrijkste gebouw van het complex van de Koninklijke Serres, was van groot belang voor de ontwikkeling van de ijzerarchitectuur. De kassen waren bedoeld als symbool van de koloniale macht van de koning in Belgisch Congo.

20140503_114007Tussen 1885 en 1887 ontwierp Balat nog de Palmen-, de Kongo- en de Dianaserres en ten slotte, in 1893 de “ijzeren kerk”, een door kranskapellen omgeven neo-Byzantijns geheel waarvan de koepel gedragen wordt door twintig kolommen van Schots graniet. Deze serre wordt dan ook officieel de Kapelserre genoemd.

De Wintertuin bij het paleis te Laken fungeert nu als decor voor de ontvangsten van de koning. Elk jaar in de lente worden de serres gedurende 20 dagen voor het publiek opengesteld volgens de wens van Leopold II. Deze traditie wordt door alle vorsten die na hem regeerden voortgezet.

De plantencollectie

De plantencollectie bevat planten die in de tijd van Leopold II al zijn aangeplant. Er zijn vele plantensoorten te zien, waaronder azalea’s, banaan, Brugmansia, Camelia, fuchsia’s, hortensia’s, Pelargonium, rozen en varens.

Combineer een bezoek met de Nationale plantentuin in Meise

In de omgeving van Laken zijn nog meer bijzondere tuinen te vinden. Je kunt een bezoek aan de Koninklijke Serres bijvoorbeeld combineren met de nationale plantentuin in Meise. Een botanische tuin van wereldformaat die op een kwartier rijden van Laken ligt.

In de tuin is het zogenaamde Plantenpaleis, één van de grootste serrecomplexen in Europa. Je kunt er wandelen door het historisch domein van 92 ha vol plantencollecties van overal ter wereld. Plantentuin Meise is ook een onderzoeksinstelling waar tropische en Europese plantkunde centraal staat. Onderzoeksprogramma’s zijn erop gericht om zoveel mogelijk planten voor de toekomst te bewaren. Maar het is bovenal een prachtige tuin. Heb je de kans, grijp die dan, en reis af naar onze zuiderburen.

 

 

 

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s