april, nu op zijn mooist, vaste planten

Nu op zijn mooist: Euphorbia, ofwel Wolfsmelk

Euphorbia 3.jpg

Ik geef het grif toe. Ik heb een zwak voor de Euphorbia. En dan met name voor de Euphorbia characias subsp. wulfenii (of wat simpeler: de Wolfsmelk). En nu (in april) is hij op zijn mooist.

Het begint al met de naam: Euphorbia. Die naam heeft iets in zich van euforie. En euforisch kan je wel worden als die zinderende groengele kleur je toe straalt.
Er zijn ook andere verklaringen voor de naamgeving. Hij zou afkomstig zijn van de Griekse geneesheer Euphorbos die rond het jaar nul experimenteerde met het witte melksap dat de plant uitscheidt. Een andere verklaring is dat Euphorbia is samengesteld uit eu (goed) en pherboo (voeden), omdat het melksap werd gebruikt om teringlijders te genezen. Ik vind mijn verklaring (hoewel historisch misschien niet correct) toch leuker.

Het sap is overigens giftig en irriterend voor de huid. De Euphorbia pak je dus het liefst met handschoenen aan.

In mijn straat is het begonnen met één Euphorbia in mijn eigen geveltuin (waar hij heel mooi combineert met de lavendel die ernaast staat), maar nu na enkele jaren staat de straat er vol mee.

De Euphorbia wil graag veel zon en een doorlatende bodem waar het water snel wegloopt. Ideaal dus in een geveltuin op het zuiden. De Wolfsmelk zaait zich gemakkelijk uit en kan zich ook tussen voegen van tegels vestigen. Maar je haalt hem net zo gemakkelijk weer weg waar je hem niet wilt hebben. Dat levert dus geen problemen op.

Nog een laatste weetje: De familie van de Euphorbia is heel groot en kent wel 2000 soorten. Ook de kerstster, die rond Kerst in de huiskamer staat, hoort bij deze familie.

 

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s