tuinontwerp

Vier voorwaarden voor een droomtuin

Rudbeckia maxima

Niemand is met groene vingers geboren. (Gelukkig maar, daar zou de vroedvrouw toch danig van in de war raken. Denk je niet?) Maar als je rekening houdt met een aantal basisvoorwaarden, dan is het voor iedereen mogelijk een droomtuin te maken.
Wat zijn dan die basisvoorwaarden? Verhouding, Volume, Privacy en Energiebalans. Meer is niet nodig om van jouw lapje grond een droomtuin te maken. En wie wil dat nou niet? Ik licht de voorwaarden waaraan een goed tuinontwerp moet voldoen hierna toe.

Verhouding

Zorg in het tuinontwerp voor een evenwichtige verhouding tussen verharding en groen. In een grotere tuin is die verhouding 1 : 2 (dus eenderde deel verharding, tweederde deel groen). Onder groen wordt overigens niet alleen beplanting verstaan, maar ook elementen als gazon en vijver.
In kleine tuinen gaat deze wet niet op. Je hebt nu eenmaal minimale afmetingen voor zaken als terrassen en paden. Heb je een kleinere tuin, dan moet je de oplossing zoeken in groene afscheidingen, begroeide pergola’s en kleine bomen.

Volume

De tweede basisvoorwaarde is dat de helft van het groen hoger is dan 90 cm. Daarbij is het niet de bedoeling dat die hogere beplanting alleen aan de randen van de tuin groeit. Juist door de hogere beplanting zo te plaatsen dat je erdoorheen moet kijken en je de tuin niet in één keer kan overzien, creëer je spanning, dieptewerking en intimiteit.

Privacy in de tuin

Hoeveel privacy een tuin heeft is ook afhankelijk van de ligging ten opzichte van omringende gebouwen. Maar ook al ligt de tuin achter een rijtjeshuis met een flatgebouw aan de achterkant; met een aantal maatregelen kan je er toch voor zorgen dat je vrij van inkijk en geluidoverlast zit.
Tegen inkijk van bovenaf kan je bijvoorbeeld pergola’s of dakbomen gebruiken. De inkijk van achterburen kan je tegengaan door leibomen te plaatsen aan de achterkant van de tuin.
Ook de plek waar het terras komt kan voor meer of minder privacy zorgen. Kijk eens over de schutting bij de buren. Misschien is het prettiger om je terras niet pal naast dat van de buren neer te leggen, maar daar een buffer van groen tussen te laten. Op die manier kunnen beide partijen ongestoord hun gesprekken voeren.

Energiebalans

De laatste, en wat mij betreft wel de belangrijkste, voorwaarde is de energiebalans. Hoeveel tijd wil en kan je besteden aan het onderhoud van de tuin? Veel mensen kiezen er uit onderhoudsoverwegingen voor om de hele tuin te laten bestraten. Dat doet natuurlijk geen recht aan de eerste drie basisvoorwaarden voor een droomtuin. Er zijn ook andere mogelijkheden om het onderhoud te beperken.

Een aantal voorbeelden:

  • Kies voor bodembedekkende vaste planten. Beplanting die snel dicht groeit, laat geen onkruid meer door.
  • Kies bij hagen niet voor de snelst groeiende soorten. Er zit een groot verschil in het onderhoud van een ligusterhaag en een taxuxhaag. De eerste snoei je drie keer per jaar. De tweede kan met een snoeibeurt toe.
  • Kies niet voor een gazon. Ik weet het, voor sommige mensen is dit vloeken in de kerk, maar een gazon moet in het groeiseizoen wel wekelijks gemaaid worden.
  • Kies voor planten die op eigen benen staan. Een pioenroos is bijvoorbeeld heel mooi, maar zonder steun liggen de bloemen na het eerste regenbuitje op de grond.
  • Laat de bestrating vakkundig leggen. Bestrating met kleine voegen geeft onkruid minder kans.

Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken waarmee het onderhoud van een tuin beperkt kan worden. Die bovendien beter zijn om een droomtuin te krijgen dan de boel volleggen met tegels. En die mythe van de groene vingers? Daar moeten we maar eens vanaf. Ook als je geen encyclopedische kennis hebt van het plantenrijk en jarenlange tuinervaring is het mogelijk om voor jezelf een fijne tuin te maken.

Dit artikel is gebaseerd op het concept tuingeluk dat bij de tuinen van Appeltern is ontwikkeld. Ik geef regelmatig workshops waarin je zelf aan de slag gaat en je droomtuin kan ontwerpen. Maar uiteraard kan je ook je tuinontwerp door mij laten verzorgen. Wil je dat, neem dan contact met me op, dan kunnen we verder praten over jouw wensen voor je tuin.

ontwerp je droomtuin pinterest.png

 

2 gedachten over “Vier voorwaarden voor een droomtuin”

    1. Precies. Dus voor jou mag er best veel onderhoud zijn. Een ander doet liever niet te veel in de tuin. Daar draait deze voorwaarde om. Niet meer werk dan waar je zin in hebt.

      Like

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s