duurzaam tuinieren, tuinontwerp, water in de tuin

Voortuin met waterberging

Voortuinen in steden zijn vaak niet groen. Voor het gemak kiezen mensen vaak voor een betegelde voortuin. Dat is jammer, want een betegelde voortuin is in veel gevallen helemaal niet onderhoudsvriendelijker dan een beplante voortuin. Denk alleen maar aan het gras en onkruid dat tussen de voegen van tegels kan groeien, en de groene aanslag, die met name bij tuinen die in de schaduw liggen ernstige vormen kan aannemen. Dat maakt de tuin wel groen, maar niet per se aantrekkelijk.

Een ander nadeel van betegelde voortuinen is dat het water dat op een betegelde voortuin valt voor een groot deel in het riool terecht komt. In een beplante tuin wordt dit water opgenomen door de aarde. De overbelasting van het riool is in veel steden een probleem.

Wil je echt duurzaam bezig zijn, en het riool ontlasten, dan kun je ervoor kiezen om voor waterberging in de tuin te gaan. De regenpijp wordt dan afgekoppeld van het riool, en het water dat op het dak van het huis valt, gaat (bijvoorbeeld via een waterwerk) de tuin in. In sommige gemeenten wordt waterberging in de tuin ook gesubsidieeerd.

Hieronder twee schetsen van een voortuin met waterberging. Het water gaat via een waterwerk en een gootje naar een grindkoffer in de grond. Hier wordt het overtollige water opgevangen en langzaam afgegeven aan de grond. Vanaf de bovenkant is deze grindkoffer niet te zien, omdat je de bodem hier gewoon kan laten begroeien.

Vind jij het een goed idee: waterberging in je eigen voor- of achtertuin?

 

 

Een gedachte over “Voortuin met waterberging”

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s