duurzaam tuinieren, vogels in de tuin

Vuurdoorn is vogeltrekker

vuurdoorn

Loop ik langs de vuurdoorn die tegen de gevel van de buren groeit, dan is de kans groot dat daar een merel en een koppel huismussen  tegelijkertijd uittuimelen.
Ondanks de terugloop van het mussenbestand in Nederland, lijkt het er bij ons de laatste jaren op dat er steeds meer huismussen komen. De vuurdoorndichtheid in mijn buurt is daar mede debet aan.
In een woonwijk in een stedelijke omgeving is het belangrijk dat mussen schuilplaatsen kunnen vinden. De vuurdoorn (Pyracantha coccinea) is zo’n plant waarin de huismus ’s zomers kan broeden en ’s winters als het kouder wordt ’s nachts kan rusten. De doorns maken de struik ondoordringbaar voor katten. Ook belangrijk in de stad, waar katten de ontwikkeling van een gezonde mussenpopulatie danig kunnen verstoren.
De vuurdoorn doet ouderwets aan en dat klopt ook wel. Het is een struik die al heel lang in cultuur is. En dat is niet zonder reden. Het is een mooie wintergroene struik met scherpe doorns op de takken.
De scherpe doorns maken de vuurdoorn ook bijzonder geschikt als ondoordringbare heg  Maar meestal wordt vuurdoorn tegen een muur geplant, hetzij vrij groeiend of in leivorm. De struik kan dan twee tot drie meter hoog worden. Een voedzame, humusrijke grond is nodig voor een goede groei en mooi donker glimmend blad.

In mei – juni bloeit de vuurdoorn met een lading crèmewitte bloemen. In het najaar tot de eerste vorst hangt de struik vol met vruchten, die graag door vogels (ook door lijster, merel en spreeuw) worden gegeten

Als er ruimte voor is, misstaat ook in een moderne tuin de vuurdoorn niet. Zeker als je vogels in je tuin wilt lokken is het een struik die niet mag ontbreken.

 

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s