duurzaam tuinieren, onderhoud

De bodem is de basis

???????????????????????????????

De bodem is de basis. Zonder gezonde bodem geen welig tierende tuin. Maar hoe weet je nou of je een gezonde bodem hebt? En wat kan je eraan doen als de bodem niet gezond is?

Had je er in het afgelopen groeiseizoen last van? Bepaalde planten hadden het moeilijk. De bladeren waren gelig en groeiden niet goed. Het zou kunnen dat de zuurgraad van de bodem niet in orde is voor de planten die erin groeien. De pH van de meeste tuingrond ligt tussen de 4 en 8. Waarbij 4 extreem zuur is (fijn voor Rododendrons, heide en skimmia bijvoorbeeld) en 8 extreem basisch. Een pH waarde tussen de 5,5 en 6,5 is voor veel tuinplanten het prettigst.
Misschien is het een goed idee om een grondmonster te nemen. Vrijlwel elk tuincentrum verkoopt setjes waarmee je de zuurgraad van de bodem kunt bepalen.

Blijkt dat de grond te zuur is dan kun je kalk strooien. Dit is het ideale moment daarvoor (tot het vroege voorjaar). Grond die erg basisch is, is niet op zo’n eenvoudige manier te verbeteren. Toevoeging van ladingen tuinturf zou kunnen helpen. Maar vanuit duurzaamheidsoogpunt is dat beslist af te raden. Er worden  kostbare natuurgebieden voor afgegraven, waarbij veel CO2 vrijkomt. Je kan dan beter kiezen voor planten die van een basische  grondsoort houden zoals lavendel, buxus of sering. Plantentuin Esveld heeft een handige plantenzoeker, waarmee je planten op eigenschappen kunt selecteren.

Voor het bodemleven is het het beste als je het zoveel mogelijk met rust laat. Niet spitten dus!
En dat is dan weer goed nieuws voor je rug. Meer hierover in een volgend bericht.

 

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s