bespiegelingen, onderhoud

Bespiegelingen in december

???????????????????????????????

December. Een heerlijke maand in de tuin …

om niets te doen.

Het tuinseizoen komt nu toch echt op zijn eind. De laatste dahliaknollen zijn uit de grond, het gras groeit nu echt niet meer, geen slakken meer te jagen of luizen te pletten:

Rust.

Maar als je dan toch aan de slag wilt: hier wat klussen waar je de maand mee doorkomt.

  • Heb je planten staan die niet winterhard zijn: dek ze af met fleecedoek, stromatten of ander ventilerend materiaal. Noppenfolie kan ook , maar wees er dan wel attent op dat het niet te vochtig wordt. Schimmels varen daar wel bij. De plant niet.
  • Te veel vocht is voor tuinplanten sowieso doodsoorzaak nummer een in de winter. Zorg dan ook dat potten op het terras voldoende kunnen afwateren. Zet ze op een kleine verhoging.
  • Zolang het niet vriest kan je appel- en perenbomen snoeien. Druiven moet je voor de kerst snoeien, om te voorkomen dat ze ‘doodbloeden’ doordat de sapstroom op gang is gekomen.
    Pruimen en kersen moet je nu juist weer niet snoeien. Daarmee kan je beter wachten tot het voorjaar (voor de bloei), omdat je anders kans hebt op loodglans.
  • Heb je een gazon? Hark dan gevallen boombladeren geregeld weg om te voorkomen dat het gras verstikt wordt. Loop niet op het gras als het gevroren heeft. Daarmee beschadig je de grasmat namelijk.
  • Vergeten bollen te planten? Kan gebeuren. Gebeurt mij ook weleens. Zolang de grond niet stijf bevroren is kan je ze best nog planten. Zoals Romke van der Kaa zegt ‘Alles kan wachten’.
  • Nu is het ook een prima tijd om te bouwen. Een schuurtje, kasje, composthoop. In het drukke tuinseizoen komt het er misschien niet van om hieraan te beginnen. Tussen sint, kerst en oud-en-nieuw door is er misschien nog wat tijd over voor dit soort klussen.

Zo toch nog wat te doen deze maand in de tuin. Uitrusten en plannen maken voor volgend jaar voor de kachel of open haard mag  natuurlijk ook. Dat ga ik in elk geval doen.

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s