duurzaam tuinieren, november, schaduw, terras, tuinonderhoud

Schaduw betekent vaak: groene aanslag

Onmisbaar op een beschaduwd terras
Onmisbaar op een beschaduwd terras

Het is niet alleen rozengeur en maneschijn in de schaduwtuin. Heb je een terras dat in de schaduw ligt, dan kan groene aanslag lekker doorgroeien op terrastegels en vlonderplanken. Het wordt er, zeker in de herfst en wintermaanden, gewoon nooit goed droog. Gevolg een groen en glad terras. Er zijn veel methodes waarmee die groene aanslag bestreden wordt. Over de effectiviteit van al deze methodes zijn de deskundigen het niet eens. Het devies is uitproberen en zien wat in welke situatie werkt.

Hierna noem ik een aantal manieren waarmee je het ongewenste groen op je terras te lijf kunt gaan.

  • Groene zeep en soda: Los een gelijke hoeveelheid (ongeveer 5 eetlepels) soda en zeep op in 10 liter water. Met een gieter over de tegels verdelen en even laten inwerken. Daarna het sop met harde bezem van de tegels halen.
  • Groene zeep: Groene zeep over de tegels verdelen met een borstel en dit een nacht laten inweken. De volgende ochtend de zeep met een borstel en tuinslang verwijderen.
  • Zand: Maak een emmer sop met een afwasmiddel. Giet het sop over het terras en strooi daarna het zand over de tegels. Flink schrobben en naspoelen met water.

Wat je zeker niet moet doen:

  • Aan de slag gaan met bleekwater. Dit middel is zeer schadelijk voor het milieu en bestrijdt naast algen en mos ook de planten in de buurt van je terras.
  • De hogedrukreiniger inzetten. Je krijgt je terras weliswaar in een rap tempo schoon, maar het effect is van korte duur. Door de kracht van de waterstraal wordt de bestrating poreuzer en ruwer, waardoor algen en mos zich gemakkelijker hechten aan de stenen. Resultaat is dat de groene aanslag sneller terugkomt.
  • Chemische middelen inzetten. Ook al hebben ze het predicaat ‘biologisch afbreekbaar’, onschuldig voor het milieu zijn ze vaak niet.

Wat is jouw favoriete manier om groene aanslag mee aan te pakken?

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s