schaduwplanten, tuinontwerp

De schoonheid van schaduw in de tuin

Schaduw in de tuin een probleem? Het is maar hoe je ernaar kijkt.
Een beschaduwde tuin heeft een andere sfeer dan een zonnige tuin. Gefilterd licht zorgt voor een vlekkenspel op het onderliggende groen. In een schaduwtuin geen uitbundig bloeiende zomerborder met felle kleuren. Nee, alles is subtiel en zacht in de schaduw. En dat kan een dergelijke tuin juist aantrekkelijk maken. De komende maand staat daarom bij buitenskamers in het teken van de schaduw.

Meer nog dan in een zonnige tuin bepaalt de beplanting de sfeer in een tuin met veel schaduw. Je moet het hier niet hebben van uitbundige bloeiers, maar juist letten op bladstructuren. Zoals bij deze hosta.

hosta

Of deze combinatie van hosta, geitenbaard (aruncus dioicus) en Zeeuws knoopje (astrantia).

hosta, aruncus dioicus (geitenbaard) en astrantia

Subtiele kleuren in de bloemen zorgen voor een feeëriek effect. De knoppen van de Japanse Anemoon hebben hun eigen schoonheid.

Anemone japonica in knop

Je kan ook schaduw creëren in je tuin, juist om die specifieke sfeer te krijgen. Door ook bomen in het ontwerp op te nemen kan je spannende doorkijkjes maken. Hier bijvoorbeeld naar een Rodgersia.

Rodgersia

Kortom: zie schaduw niet als een probleem, maar als een kans om iets heel bijzonders van je tuin te maken. Om die reden besteedt buitenskamers de komende maand meer aandacht aan schaduwplanten. Welke planten doen het goed in de vochtige schaduw, en welke op een droge standplaats? Je leest het in de komende posts.

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s